Igualtat d'oportunitats

Esportcat reforça l’aposta per l’esport inclusiu

El Govern ha dut a terme un pla pilot pioner per formar personal tècnic en esport inclusiu

El golbol

L’any 1946 es va inventar el golbol, ‘goalball’ en anglès, com a teràpia per a rehabilitar els soldats ferits a la Segona Guerra Mundial que van perdre la vista. Des d’aleshores, aquesta pràctica esportiva s’ha estès per tot el món. Es tracta de l'únic esport paralímpic creat específicament per a persones cegues i amb discapacitat visual, en què participen dos equips de tres jugadors cadascun.

L'objectiu és introduir una pilota sonora -porta cascavells al seu interior- a la porteria de l’equip rival mitjançant el llançament amb la mà. Qualsevol dels tres membres de l'equip intentarà que la pilota no entri. Tots els jugadors porten antifaços opacs per igualar la visibilitat de tots els participants. Durant el partit, de 20 minuts totals de durada, cada equip se situa a un costat de la pista, al costat de la porteria de 9 metres d'amplada. Per tant, requereix una gran capacitat espacial per saber on situar-se a cada moment amb l'objectiu d'interceptar o llançar la pilota. I, a més, el pavelló ha de romandre en silenci durant tot el partit per permetre que tots dos equips puguin escoltar la pilota sonora. Només es permet cridar i aplaudir quan es marca un gol.

El golbol s’ha convertit en un dels esports d'equip més emocionants dins del programa paralímpic

A Catalunya hi ha set equips, tres de femenins i quatre masculins. Per aquest motiu, Esportcat-Generalitat de Catalunya continua apostant per la promoció de l’activitat física i l’esport entre les persones amb capacitats diferents. Un compromís amb l’esport inclusiu que vol sensibilitzar la població, tant infantil com adulta, dels beneficis que comporta una pràctica esportiva continuada i adaptada a cada necessitat, i amb el qual el Govern vol avançar cap a la igualtat d’oportunitats i d’accés a l’esport.

Per això, la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física ha impulsat diversos projectes i programes per a una inclusió en l’esport escolar i social, que utilitzen “l’esport com a vehicle que afavoreix la millora de la salut de les persones, la cohesió social, la transmissió de valors i els hàbits positius entre la ciutadania”, destaca Anna Caula, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física.

El Pla Estratègic d’Esport Escolar 2020-2030 inclou la competició inclusiva en el programa dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya

Una d’aquestes accions, pensades per sensibilitzar els infants i adolescents, és l’entrega recent de material per a la pràctica de golbol -porteries, pilotes, proteccions, màscares i cintes de senyalització- a diversos Consells Esportius de les demarcacions de Girona i Tarragona per tal d’incentivar en l’àmbit escolar la promoció d’aquest esport per a persones amb discapacitat visual. Properament, la resta de Representacions Territorials de l’Esport d’Esportcat també escenificaran l’entrega d’aquest material a entitats del seu territori.

La primera vegada que es va disputar un partit de golbol en uns Jocs Paralímpics va ser a Toronto 1976, encara que només com a exhibició. La seva inclusió definitiva es va produir a Arnheim 1980, per a la categoria masculina, i a Nova York i Stoke Mandeville 1984 per a la femenina.

El juny de l’any passat es va celebrar el Campionat Inclusiu de Golbol Escolar 2023 destinat a tots els centres educatius que formen part del Pla Català d’Esport a l’Escola, organitzat pel Centre de Recursos Educatius ONCE Barcelona i el Consell de l’Esport Escolar de Barcelona, amb la col·laboració d’Esportcat-Generalitat de Catalunya, la Federació Catalana d’Esports per a Cecs i l’Ajuntament de Barcelona.

Altres accions impulsades per Esportcat per aconseguir un esport més inclusiu

Pla pilot pioner per formar a personal tècnic en esport inclusiu, amb més de 150 persones formades a les comarques gironines, realitzant 8 píndoles formatives de 5 hores i un curs de 20 hores.

Subvenció de 209.000 euros per a 32 centres d’educació especial que treballen per promocionar la pràctica esportiva entre les persones amb capacitats diverses. La dotació ha servit per adquirir material adaptat per a la pràctica esportiva.

Cessió al CEM Can Felipa de Barcelona de bicicletes “HandCycles, HandBikes” adaptades per a la pràctica del ciclisme per a persones amb diversitat funcional.

Publicat a SPORT el 4 de juliol de 2024

Contingut elaborat amb la col.laboració de: